Participatie overzichtIn 2006 heeft ATO Darwind opgericht. Op basis van een patent is een dedicated offshore 5 MW direct drive windturbine ontwikkeld. De ontwikkeling betrof het direct drive systeem, de generator, lager, bladen en regeltechniek.
In 2008 heeft ATO haar aandelen aan Econcern  verkocht. Inmiddels is Darwind onderdeel van het Chinese XEMC en zijn in 2011 de eerste 5MW prototypes in operatie gesteld.
Eind 2006 is besloten tot de oprichting van BioLake. Samen met 5 agrariërs en ATO wordt binnen BioLake gewerkt aan de ontwikkeling van een torrefactie installatie. Het idee van torrefactie van agrarische reststromen tot (mee te stoken) brandbare pellets is ontwikkeld van concept, tekening, pilot installaties naar een 25 meter lange testinstallatie.
Proces optimalisatie, duurtesten en voorbereiding op de marktintroductie zijn momenteel hoofdzakelijke aandachtspunten van de onderneming.Bij relaties van ATO bestond de behoefte aan een verband waarmee de uitwisseling van duurzame technologie met China gemakkelijker en sneller kan plaatsvinden. Clean Tech United is opgericht om kennis en ervaring over de Chinese markt te bundelen. 
In 2012 heeft ATO haar aandelen pakket van de hand gedaan aan zittende aandeelhouders.

De ontwikkeling, productie en verkoop van een autonome LED lantaarnpalen. Integratie van zonnesystemen, accu’s  een traploos dimsysteem,monitoring en communicatiesysteem. Na een technische en commercieel succesvolle eerste levering en installaties van de armaturen langs een fietsroute heeft ATO besloten met de onderneming te stoppen.
Oorzaak was een niet te overbruggen verschil in mening over professignalisatie, opschaling en werkwijze van het management.In samenwerking met een groep ondernemers heeft ATO in 2011 Composite Production Technology (CPT) opgericht. CPT richt zich op de ontwikkeling van nieuwe productie technologieën die een meer geautomatiseerde fabricage van composiet producten mogelijk maakt. Een goed partnership met de TU Delft en samenwerking met InHolland geeft hier invulling aan. Inmiddels heeft CPT de eerste order(s) ontvangen voor de productie van grote composiet transport tanks.

De aanhoudende groei van de windturbine qua nominaal vermogen en daardoor toenemende groei van de bladen, rotor, tandwielkasten, generatoren etc. resulteert in een groeiend gewicht van de gondel bovenin, steeds moeilijker plaatsing op de mast en onderhoud eraan. Het VerVent concept is erop gericht om het gewicht naar beneden, naar de bodem van de toren te brengen. VerVent ontwerpt op basis van nieuwe inzichten en nieuwe materialen en componenten een windturbine waar alle elektrische componenten beneden geplaatst kunnen worden.

Het VerVent windturbine concept is met recht vooruitstrevend en doorbreekt de huidige windturbine paradigma’s.


EnergyGO medio 2011 door ATO en vijf privé personen opgericht. EnergyGO is een bedrijf dat zich richt op de het ontwikkelen en exploiteren van innovatieve producten en diensten om gebouwen en installaties te verduurzamen. Op basis van hoogwaardige onderzoekskennis, een internationaal netwerk en gezonde ondernemerspirit is het bedrijf in mum van tijd financieel gezond en zelfstandig geworden.Wind Energy Link B.V. (WeLink) is een spin-off van het R&D project Dutch Offshore Wind Energy Services. Binnen de joint venture van ATO, Peterson Offshore Group en AMC Tools & Training, wordt een asset management systeem ontwikkeld voor het beheer van (offhore) windparken. Doorontwikkeling van een prototype naar een commercieel systeem en voorbereiding op marktintroductie worden momenteel gerealiseerd.